DANIA Z RYB

Przepisy kuinarne na dania z ryb.

Składniki:

8 liści kapusty pekińskiej
8 plsterków bekonu
3 łyżeczki łągodnej musztardy
8 kawałków filetów rybnych po 12 dkg
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 szalotki
5 dkg masła
1/8 litra białego wina
1/4 litra śmietany

 

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską zalać dużą ilością wrzącej wody i zagotować. Opłukać zimną wodą, każdy liść rozłożyć na lnianej ściereczce, żebra płasko ściąć. Na środku każdego liścia ułożyć 1 pasterek bekonu, posmarowany musztardą. Na bekonie ułożyć rybę, posolić i przyprawić pieprzem. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę szalotką posypać rybę. Liście kapusty zwinąć tak, aby powstały ładne rolady. Masło rozpuścić, ułożyć na nim rolady jedna obok drugiej, zalać winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Rybę przygotować do podania na podgrzanym półmisku. Do wina, w którym była duszona ryba, dodać śmietanę oraz musztardę i ugotować rzadki sos. Smacznego!!!

 

Składniki:

1 kg filetów z dorsza
6 szt. marchewki
2 szt. pietruszki
1 szt. średniego selera
vegeta posypka
1 łyżeczka vegety mix do ryb
2 szt. cebuli
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej

 

Sposób przygotowania:
Filety posypać Vegetą posypką i usmażyć z obu stron na patelni. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć starte warzywa, dodać 1 łyżeczkę Vegety Mix do ryb, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać 1 szklankę wody. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15 minut. Usmażone filety dorsza ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć je równomiernie uduszonymi warzywami i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Podawać na ciepło.

 

 Składniki:

50 dkg ryb oczyszczonych,
1 duża cebula,
1 średni por zielony część pokrojona w paski szerokie na 2 centymetry,
1 puszka pomidorów w całości,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz biały i czarny,
ostra papryka.
Kluski: 2 szklanki pszennej mąki, 1 jajo, szczypta soli, pół szklanki ciepłej wody, pokrojona drobno pietruszka lub koperek.


Sposób przygotowania:
Robimy kluski: Do naczynia wsypujemy przesiana mąkę, wbijamy jajo, lekko solimy. Dodajemy pietruszkę lub koper. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolita masa. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobinę oleju. Małą łyżeczką formujemy kluseczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gdy kluseczki wypłynś odcedzamy wodę i zostawiamy je w ciepłym miejscu. Gulasz rybny: W szerokim rondlu zeszklimy cebulę razem z porem, dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy około 8-10 minut, aż por i cebulka będą miękkie. Dodajemy ryby pokrojone w kostkę. Delikatnie mieszając doprawiamy do smaku. Na koniec, gdy gulasz i kluski znajdą się na talerzu, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Posypujemy to wszystko zieloną pietruszką lub koperkiem. Do tego dania można serwować pieczywo, ryż lub ziemniaki. Potrawa słodko-ostra.

 

Składniki:

4 porcje ryby po 25 dkg
mąka przenna
12 dkg słoniny
sól
pieprz
1 cytryna
natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Ryby opłukać, obsuszyć bibułką i optoczyć w mące. Otrzepać nadmiar mąki z kawałków ryby i ułożyć je jeden przy drugim. Słoninę pokroić na małe kosteczki i stopić na patelni na chrupiące skwarki. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu ze słoniny smażyć ryby około 8 - 10 min. Smażąc ryby dobrze jest cały czas delikatnie przesuwać je na patelni, tak aby do niej nie przywarły. Po 4 - 5 minutach ryby przewrócić, posolić i posypać pieprzem. Usmażone ryby ułożyć na podgrzanych talerzach. Skrawki szybko podgrzać na pozostałym tłuszczu i posypać nimi ryby. Przybrać cytryną i pietruszką.

 

Składniki:

600 g filetów z ryby
1 szt cebuli
2 łyżeczkii kaparów
1 jajko
1 białko
czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
pieprz
2 łyżki oleju
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:
Rybę opłukać, pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kilka kaparów odłożyć, resztę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Zemleć razem z rybą. Dodać jajko, białko, cebulę i kapary. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z masy formować pulpety. Każdy obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Posypać kaparami.

 

Składniki:

1 karp 1,5 kg

2 pietruszki

1 por

2 łodygi selera

1 marchewka

liść laurowy

pieprz biały,czarny i sól

2 cebule

2 łyżki śmietany

3 papryki

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

1/2 szklanki mąki

5 łyżek oleju

natka pietruszki



Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją mieszając. Dorzucić pokrojoną paprykę, łyżkę papryki w proszku, liść laurowy, dolać 2 szklanki wody i zagotować. Wypatroszoną rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, a następnie obtoczyć ją w mące z resztą papryki. Olej rozgrzać na patelni, rybę obsmażyć krótko na ostrym ogniu i przełożyć do sosu paprykowego. Dusić na małym ogniu około 8 - 10 minut pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać sosu, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

ZDJĘCIA

  • Lubiąż