Składniki:
50 dkg ryb oczyszczonych,
1 duża cebula,
1 średni por zielony część pokrojona w paski szerokie na 2 centymetry,
1 puszka pomidorów w całości,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz biały i czarny,
ostra papryka.
Kluski: 2 szklanki pszennej mąki, 1 jajo, szczypta soli, pół szklanki ciepłej wody, pokrojona drobno pietruszka lub koperek.
Sposób przygotowania:
Robimy kluski: Do naczynia wsypujemy przesiana mąkę, wbijamy jajo, lekko solimy. Dodajemy pietruszkę lub koper. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolita masa. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobinę oleju. Małą łyżeczką formujemy kluseczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gdy kluseczki wypłynś odcedzamy wodę i zostawiamy je w ciepłym miejscu. Gulasz rybny: W szerokim rondlu zeszklimy cebulę razem z porem, dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy około 8-10 minut, aż por i cebulka będą miękkie. Dodajemy ryby pokrojone w kostkę. Delikatnie mieszając doprawiamy do smaku. Na koniec, gdy gulasz i kluski znajdą się na talerzu, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Posypujemy to wszystko zieloną pietruszką lub koperkiem. Do tego dania można serwować pieczywo, ryż lub ziemniaki. Potrawa słodko-ostra.