Składniki:
1 karp 1,5 kg
2 pietruszki
1 por
2 łodygi selera
1 marchewka
liść laurowy
pieprz biały,czarny i sól
2 cebule
2 łyżki śmietany
3 papryki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki mąki
5 łyżek oleju
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją mieszając. Dorzucić pokrojoną paprykę, łyżkę papryki w proszku, liść laurowy, dolać 2 szklanki wody i zagotować. Wypatroszoną rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, a następnie obtoczyć ją w mące z resztą papryki. Olej rozgrzać na patelni, rybę obsmażyć krótko na ostrym ogniu i przełożyć do sosu paprykowego. Dusić na małym ogniu około 8 - 10 minut pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać sosu, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.