Składniki:

1 karp 1,5 kg

2 pietruszki

1 por

2 łodygi selera

1 marchewka

liść laurowy

pieprz biały,czarny i sól

2 cebule

2 łyżki śmietany

3 papryki

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

1/2 szklanki mąki

5 łyżek oleju

natka pietruszki



Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją mieszając. Dorzucić pokrojoną paprykę, łyżkę papryki w proszku, liść laurowy, dolać 2 szklanki wody i zagotować. Wypatroszoną rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, a następnie obtoczyć ją w mące z resztą papryki. Olej rozgrzać na patelni, rybę obsmażyć krótko na ostrym ogniu i przełożyć do sosu paprykowego. Dusić na małym ogniu około 8 - 10 minut pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki, dodać sosu, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

ZDJĘCIA

  • Nysa Kłodzka marzec 2008