Składniki:
4 filety z mintaja po 20 dkg
4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek do sosu
1 gałązka tymianku
1 kiść laurowy
1/8 litra wywaru rybnego
olej i masło do smażenia
parę gałązek bazylii
sól
czrny pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę na sos rozgrzać w rondlu, wrzucić posiekany czosnek. Dodać pomidory i zioła, zalać wywarem rybnym i doprawić solą oraz pieprzem. Olej i masło rozgrzać na patelni. Na ostrym ogniu obsmażyć filety po 3-4 minuty z każdej strony. Bazylię umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Rybę ułożyć na uprzednio ogrzanym półmisku i polać sosem. Podawać z zieloną sałatą i makaronem.