Składniki:

 

4 filety z mintaja po 20 dkg

4 dojrzałe pomidory

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek do sosu

1 gałązka tymianku

1 kiść laurowy

1/8 litra wywaru rybnego

olej i masło do smażenia

parę gałązek bazylii

sól

czrny pieprz

 

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę na sos rozgrzać w rondlu, wrzucić posiekany czosnek. Dodać pomidory i zioła, zalać wywarem rybnym i doprawić solą oraz pieprzem. Olej i masło rozgrzać na patelni. Na ostrym ogniu obsmażyć filety po 3-4 minuty z każdej strony. Bazylię umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Rybę ułożyć na uprzednio ogrzanym półmisku i polać sosem. Podawać z zieloną sałatą i makaronem.

 

ZDJĘCIA

  • Sandacz z Otmuchowa 83 cm 5,45 kg zlowiony na bata