Składniki:
1 kg filetów z dorsza
6 szt. marchewki
2 szt. pietruszki
1 szt. średniego selera
vegeta posypka
1 łyżeczka vegety mix do ryb
2 szt. cebuli
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
Sposób przygotowania:
Filety posypać Vegetą posypką i usmażyć z obu stron na patelni. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć starte warzywa, dodać 1 łyżeczkę Vegety Mix do ryb, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać 1 szklankę wody. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15 minut. Usmażone filety dorsza ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć je równomiernie uduszonymi warzywami i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Podawać na ciepło.