Składniki:

4 porcje ryby po 25 dkg
mąka przenna
12 dkg słoniny
sól
pieprz
1 cytryna
natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Ryby opłukać, obsuszyć bibułką i optoczyć w mące. Otrzepać nadmiar mąki z kawałków ryby i ułożyć je jeden przy drugim. Słoninę pokroić na małe kosteczki i stopić na patelni na chrupiące skwarki. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu ze słoniny smażyć ryby około 8 - 10 min. Smażąc ryby dobrze jest cały czas delikatnie przesuwać je na patelni, tak aby do niej nie przywarły. Po 4 - 5 minutach ryby przewrócić, posolić i posypać pieprzem. Usmażone ryby ułożyć na podgrzanych talerzach. Skrawki szybko podgrzać na pozostałym tłuszczu i posypać nimi ryby. Przybrać cytryną i pietruszką.

 

ZDJĘCIA

  • Zawody Kolonia Gaj 09.05.2009