Składniki:

1 szczupak ok 80 dkg
1 litr wywaru rybnego
1 cebula
1 mała bułka
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkataołowa do smaku
masło do posmarowania serwetki

 

Sposób przygotowania:
Szczupaka ogolić, obciąć płetwy i ogon. Naciąć skórę dookoła głowy, następnie ściągnąć ją z ryby, starając się nie uszkodzić. Przy ogonie odciąć. Rybę odfiletować, obrać z ości. Z rybnych odpadów i warzyw ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso ryby, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć. Masę wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Napełnić skórę szczupaka niezbyt pełno, aby potem nie pękła, zaszyć.Szczupaka zawinąć w lnianą ściereczkę posmarowaną cienko masłem, zalać przecedzonym wywarem i gotować około 1 godz. Nie doprowadzać do wrzenia. Ugotowaną rybę pokroić w skośne plastry. Podawać z sosem chrzanowym.

 

ZDJĘCIA

  • Kozielno kwiecień 2008