Wędkarskie Eldorado

Serwis Wędkarski

Szukaj w Allegro

ZDJĘCIA

  • Zawody Kolonia Gaj 09.05.2009

Zaloguj się aby móc dodawać zdjęcia.

Pogoda dla wędkarzy ma bardzo duże znaczenie, ponieważ wpływa na żerowanie ryb, dlatego przed każdą wyprawą na ryby warto zwracać uwagę jaka będzie w danym dniu. Wpływ na żerowanie ma ciśnienie, wiatr, temperatura wody, deszcz i co bardzo ważne, jako dodatkowy czynnik, szczególnie przy połowach nocnych ważna jest faza księżyca, dlatego warto przed wyprawą na ryby wspomagać się także kalendarzami brań. Takie kalendarze choć nie są dokładne, to wpomagając się nimi i analizując pogode, możemy dosyć trafnie wytypować czy ryby będą brały w danym dniu.

Zbierając doświadczenia różnych wędkarzy opisujemy kilka czynników mających wpływ na brania.


W dużym stopniu na żerowanie ryb ma wpływ temperatura wody i powietrza. Przy bardzo dużych skokach temperatury, przy nagłym ochłodzeniu, lub przy bardzo szybkim spadku ciśnienia atmosferycznego ryby przestają żerować, zmiany takie u ryb zwalniają procesy przemiany materii. Przy skokach ciśnienia atmosferycznego ryby regulują pęcherz pławny i w takich sytuacjach także przestają żerować.

Także o wiele gorzej żerują przy nagłych zmianach kierunku wiatru z południowego na północny i zachodniego na wschodni, zmiany w odwrotnym kierunku mają za to korzystny wpływ, ryby wtedy przeważnie zaczynają żerować.

Niekorzystny wpływ na żerowanie mają utrzymujące się przez długi czas wysokie temperatury, jest to związane z tym, że wysoka temperatura znacznie wpływa na natlenienie wody, ryby wtedy szukają stref z bardziej natlenioną wodą i wtedy przeważnie nie żerują. Stają się też odrętwiałe, mało ruchliwe, pokarm ich nie interesuje. Na poprawę brań można liczyć, gdy zrywa się wiatr po długich upalnych dniach.

Ryby także bardzo często intensywnie żerują bezpośrednio przed i w czasie burzy, natomiast po jej przejściu często brania ustają.






Pogoda Warszawa z serwisu

Mapka pochodzi ze strony:
www.se.pl
źródło "Cumulus"


Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2013. All Rights Reserved.