Przynęta niezawodna o każdej porze roku. Skuteczna wbrew mniemaniu również na ryby duże (leszcze, klenie, liny), nie tylko na płocie lub mniejszy drobiazg. Ochotka jest przynętą bardzo trudną, nie tylko w pozyskiwaniu jak i przechowywaniu, ale też również w użyciu. Wymaga bardzo delikatnego zestawu, jak i też wędkarskiego doświadczenia. Ochotka zyskała dużą popularność w wędkarstwie pod lodowym, ale jej zalety ujawniają się również w innych okresach kiedy większość przynęt zawodzi, chociażby w pełni lata.

Rodzina ochotkowatych liczy około 3000 gatunków, ale z praktycznego punktu widzenia wyróżnia się dwa rodzaje ochotki. Ochotka duża dochodząca do wielkości około 3 cm, którą stosuje się do zakładania na haczyk i ochotka mała nie przekraczająca 2 cm, a często niewiele większe niż 1 cm służą przede wszystkim jako przynęta zanętowa. Owady dorosłe, przypominają komary, ale nie kąsają, chmarami unoszą się w okolicach wody. Larwy przez kilka miesięcy od wyklucia do przetworzenia, przebywają w wodzie. Te gatunki interesujące wędkarzy żyją głównie w osadach dennych, stanowiące pokarm (często podstawowy) wielu gatunków ryb. Najczęściej są koloru intensywnie czerwonego, ale bywają również brązowe, ceglasto mleczne i inne.

ZDJĘCIA

  • Ryby złowione w zawodach - Bukówek 2010